Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Filter by Categories
آذر 1402
بهمن 1402
تصویری
تیر 1396
تیر 1397
تیر 1398
تیر 1401
تیر 1402
خبر و رسانه
دی 1395
دی 1396
دی 1397
دی 1398
دی 1399
دی 1400
حراج هنر کلاسیک و مدرن ایران - خرداد 1395

38   ابوالحسن صدیقی (1374-1276)

فهرست آثار

اطلاعات اثر

عنوان اثر : دهکده‌ای در کنار رود سن، پاریس (پونت آون)

امضاء: «ابولحسن صدیقی PONT-AVEN» (پایین چپ)
رنگ‌روغن روی بوم
45×55 سانتی‌متر
تاریخ اثر: 1309

- این اثر در کتاب "ابوالحسن خان صدیقی" (ص 99) به کوشش هادی سیف، مرکز انتشارات کمیسیون ملی یونسکو در ایران (1373) به چاپ رسیده است.
پیشینه:
اثر حاضر توسط صاحب فعلی از در سال 1374 از بستگان هنرمند (مهندس میرفندرسکی) خریداری شده است.

برآورد قیمت

600 - 400 میلیون ریال

قیمت فروش

قیمت فروش : 600,000,000 ریال

درباره اثر

منظره‌ای که ابوالحسن‌خان صدیقی از پونت‌آون فرانسه کشیده، یکی از نمونه‌های شاخص توجه به نوگرایی در نقاشی ایران است. او که در مکتب کمال‌الملک تعلیم دید، خیلی زود مجذوب گرایش‌های جدید هنری در نقاشی و مجسمه‌سازی شد. اگر چه استاد صدیقی به واسطه خلق مجسمه‌های معروفش همانند فردوسی و خیام و نادرشاه در میادین بزرگ تهران، شناخته شده است، اما گفته می‌شود که این مجسمه‌های معروف «دستاوردهای نوگرایانه‌اش را در مقام یک نقاش در سایه نگه داشته است».[1]
شهر پونت‌آون در فرانسه یادآور نام نقاشان بزرگی در تاریخ هنر جهان است. هنرمندانی چون پل گوگن، امیل برنار و پل سروزیه در این شهر به نقاشی پرداختند و پایه‌گذاران مکتبی به همین نام «مکتب پونت‌آون» شدند. پونت‌آون از قرن نوزدهم محل جذابی برای اقامت و کار هنرمندان بوده و لذا بی‌سبب نیست که ابوالحسن‌خان صدیقی نیز در اولین سال‌های قرن جدید در جست‌وجوی هنر مدرن تحت تأثیر نقاشان این دوران، مجذوب چشم‌انداز پونت‌آون شده باشد. همان‌طور که در این اثر مشاهده می‌شود، صدیقی از ساخت و پرداخت‌های دقیق کلاسیک فاصله زیادی گرفته و برای نخستین بار در مکتب کمال‌الملک از منطق هنر بازنمایی واقع‌گرایانه عبور کرده است. او نخستین نقاش مکتب کمال­‌الملک است که شیوه ضربه‌قلم‌های امپرسیونیستی را در دوره‌ای از کارهای خود تجربه می‌کند. در اوایل قرن جاری بسیاری از شاگردان کمال‌الملک به اروپا رفته و از نزدیک دستاوردهای هنر مدرن را در موزه‌ها و آکادمی‌های غرب مشاهده کردند، اما به نظر می‌رسد که از این جمع ابوالحسن صدیقی بیش از دیگران به درک کاملی از هنر نوگرا دست یافته است.
نقاشی حاضر که به شیوه امپرسیونیستی یا به قول نقاشان قدیمی «قلم آزاد» کار شده، حاصل دوره مهمی از زندگی ابوالحسن صدیقی است که به منظور تکمیل تحصیلات هنری خود، به اروپا سفر می‌کند. در واقع او پس از اتمام مدرسه صنایع مستظرفه، در سال 1307شمسی، یعنی مقارن با زمانی که مدرسه موقتاً تعطیل می‌شود و کمال‌الملک به حسین آباد نیشابور نقل مکان می‌کند، با پیشنهاد استاد راهی سفر اروپا می‌شود. وی چهار سال در مدرسه عالی هنرهای زیبای پاریس، زیر نظر هنرمندی به نام آنژالبر (Injalbert)، به آموختن هنر مشغول و در طول این دوران بیش از صد طراحی، نقاشی رنگ‌روغن و آبرنگ آفرید. این آثار همچون اثر روبه‌رو، با قلم رها، در عین حال با طراحی دقیق، فارغ از پرداخت‌های پر جزییات و نگاه کلاسیک ساخته شده‌اند. نمونه‌های فراوانی که صدیقی از مناظر پاریس، مارسی، رم، ونیز و فلورانس آفریده، از نخستین آثار نوگرای ایرانی در طراحی و نقاشی به شمار می‌آیند.


[1]. مجابی، جواد. سرآمدان هنر نو، به‌نگار، 1393، ص. 145.