Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Filter by Categories
آذر 1402
بهمن 1402
تصویری
تیر 1396
تیر 1397
تیر 1398
تیر 1401
تیر 1402
خبر و رسانه
دی 1395
دی 1396
دی 1397
دی 1398
دی 1399
دی 1400
حراج هنر مدرن و معاصر ایران - خرداد 1394

46   هانیبال الخاص (1389-1309)

فهرست آثار

اطلاعات اثر

عنوان اثر : گفتگو

امضاء: «هانیبال الخاص 7/78» فارسی و آشوری (وسط)
ترکیب مواد روی مقوا
95×114 سانتی‌متر
تاریخ اثر: 1378

برآورد قیمت

700 - 500 میلیون ریال

قیمت فروش

قیمت فروش : 950,000,000 ریال

درباره اثر

در سبک­‌شناسی آثار هانیبال الخاص، بیش از هر چیز باید به انگاره­‌های اسطوره­ای و خوانش­‌های روایی و تصویری هنرمند از تاریخ جهان باستان توجه داشت. روایتی که در اثر پیش­رو مشاهده می­‌شود، نتیجه­ درک عمیق هنرمند از مفاهیم این فرهنگ و تاریخ است که دغدغه همیشگی وی بوده است. هانیبال، در آثاری همانند این اثر، ترکیب تصویر، نوشته­‌هایی همچون طلسم و دعا، خطوط هندسی، جداول رنگی و فیگورهای استیلیزه را به عنوان مهم­‌ترین عناصر تصویری برای انتقال معنا به کار گرفته است. صورت­‌های دایره­‌ای و خورشیدوار، فیگورهای موازی و ریتمیک و تمثال­‌هایی در بالا و پایین اثر که یادآور هنر سرزمین آشور هستند، نقش اصلی روایت را بر عهده دارند تا بیننده را با میراث خاصِ الخاص آشنا سازند.

اندیشه­ هانیبال، جولانگاه چندین جریان مهم فکری و باورهای به تصویر درآمده­‌ایست که وی در دوره‌های مختلف به آنها پرداخته است. همانطور که اشاره شد، جهان­‌بینی اصلی او، به تبارش، یعنی سرزمین کهن آشور باز می­‌گردد. آشور سرزمینی کهن از تبار تمدن‌های باستان میان­‌رودان است که در کنار سومر و بابل، مهم­‌ترین حوزه­‌های فکری و فرهنگی خاورمیانه­ کهن را تشکیل می­‌دهند. متأثر از این حوزه­ فرهنگی، گاه شخصیتی چون گیل­گمش و گاه نقوش اسطوره­‌ای از قهرمان­‌های باستانی در آثار الخاص تکرار می­‌شوند. او در نقاشی­‌های خود، همچون اثر حاضر، روایت قهرمانانه­‌ای از آنچه بر تاریخ سرزمینی کهن رفته است را با زبانی تصویری حکایت کرده، تکرار می­‌کند، فریاد می­‌زند و نهیب می­‌دهد. در پرده­‌ای گیل­گمش را فرامی­‌خواند و در گوشه­‌ای دیگر، انکیدو، آن یاغی مهرورز را در تکرار تصویر به نمادی از قهرمانِ یاور تبدیل می­‌کند. تکرار­هایی که در این اثر دیده می­شود، ژانری تصویرسازانه را پیش کشیده که جوهره­ آن در بیان شخصی الخاص نمایان است. با مشاهده­ دقیق و تحلیل عناصر به‌کار‌رفته در اثر، می­‌توان این روایت بیانگرای شخصی را بازشناخت.

اساس شکل­‌گیری این اثر و آثار مشابه الخاص، نوعی تعمق دقیق به سنت روایی تصویری، در هنر ایران است. اگر چه هنرمند مدت مدیدی در امریکا حضور داشته و با جریان­‌های مدرنیسم متأخر آشنا بوده، با این حال نوع اکسپرسیونیسم به کار رفته در این طیف از آثار او، بر خلاف هیجان­‌های رنگی موجود در هنر آن روزهای امریکا، کاملاً شخصی و مبتنی بر خط است. بر اساس همین رویکرد به خط، بسیاری از آثار وی به سمت طراحی رنگی گرایش دارند. اثر حاضر نیز یکی از بهترین تجربه­‌های خط‌‌‌‌ورزانه­ هنرمند با این رویکرد است. الخاص در این اثر علاوه بر بیان مفاهیم عمیق فرهنگی، با بهره از کیفیت­‌های مختلف خط و شدت و ضعف قلم، به نمایش شخصیت مستقلی از خط می­‌پردازند. با این حال تجربه­‌های فیگوراتیو رنگی و پرهیجان هنرمند در بحبوحه­ انقلاب ایران نیز در برگ‌­های تاریخ هنر کشور ماندگار است.