Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Filter by Categories
آذر 1402
بهمن 1402
تصویری
تیر 1396
تیر 1397
تیر 1398
تیر 1401
تیر 1402
خبر و رسانه
دی 1395
دی 1396
دی 1397
دی 1398
دی 1399
دی 1400
حراج هنر کلاسیک و مدرن ایران - تیر 1396

64   مسعود عربشاهی (1398 – 1314)

فهرست آثار

اطلاعات اثر

عنوان اثر : بدون عنوان

امضاء: (مسعود عربشاهی Massoud Arabshahi 86) (پشت اثر)
رنگ روغن و رنگ متالیک روی بوم
سانتیمتر 117×127
تاریخ اثر: 1365

برآورد قیمت

3,000-2,000 میلیون ریال

قیمت فروش

قیمت فروش : 1,900,000,000 ریال

درباره اثر

                                                                                                                                    هنر در دستان مسعود عربشاهی، عرصه رستاخیز هنرهای باستانی است که در کالبدی نو جلوه‌گری می‌کند. از همین رو آثار وی را می‌توان بازخوانی کهن‌الگوها، اسطوره‌ها، خطوط باستانی، زبان‌های رمزی و اشکال نمادینی دانست که در تمامی ادوار کهن بشری تکرار شده‌اند، اما این بار آفریننده فضایی نو و معاصر برای مخاطب امروز هستند و ملموس و ادراک‌شدنی می‌نمایند.

گستره تجربیات و مطالعات عربشاهی در زمینه‌های طراحی، نقاشی، مجسمه‌سازی، نقاشی دیواری و نقش‌برجسته سبب هرچه غنی‌تر شدن آثار هنری او شده است. عربشاهی دلباخته اعصار کهن شرقی است؛ علاقه به نقشمایه‌های کهن در تمدن‌های باستانی ایران، مصر و بین‌النهرین، عربشاهی را به مطالعه در عرصه‌هایی چون جواهرسازی، سفالگری، معماری، کنده‌کاری، نقش‌برجسته، اشیای فلزی، مفرغ‌کاری و نقوش اساطیری کشاند. به عقیده او «آنچه در گذشته‌های دور نخستین قالب فرم خود را پیدا کرده، ثمره کوشش نسل‌هایی بوده که باشکوه‌ترین فرهنگ‌ها را به وجود آورده‌اند».[1] درکنار تجربه‌ورزی عربشاهی در هنرهای مختلف و بهره‌گیری وی از عناصر تزیینی و نمادهای باستانی، می‌توان تجربیات او در طراحی و نقشه‌کشی از پلان بناهای تاریخی را نیز در خلق آثاری از این دست دخیل دانست. او در روند تولید اثر هنری، مواد و مصالح گوناگون را به هم می‌آمیزد و به بیانی شخصی در رنگ، بافت، شکل و ترکیب‌بندی دست می‌یابد که بی‌نظیر و منحصر به فرد هستند و همین موضوع ارزشمندی این آثار را افزون می‌کند.

نقاشی حاضر متعلق به مجموعه‌ای از مهمترین و در عین حال شناخته‌شده‌ترین نقاشی‌های عربشاهی است که رکورددار فروش داخلی و بین‌المللی آثار وی نیز می‌باشد. به‌کارگیری زمینه بسترسازی شده با آلومینیوم، به نقاشی حالتی خاموش، رمزآمیز، پیچیده و نمادگرایانه بخشیده است. در اثر پیش رو گویی صحنه تجسم یافته، نه از رو به رو بلکه فضایی گسترده از بالاست که زمینه‌ای پهناور را شکل می‌دهد؛ بستری که توسط خطوط دقیق افقی و عمودی، به سطوح مربع مستطیلی کوچک تقسیم شده‌اند. رنگ‌های مات و خطوط نازک، سبب ایجاد فضایی با بافت حساس و دلنشین شده که ذهن را به عالمی اساطیری سوق می‌دهد و بر عمق تابلو می‌افزاید.

بسترسازی با ورق آلومینیوم، رنگ حاکم بر اثر را آبی مایل به خاکستری تا سبز کرده و بیشترین قرابت را با هنر باستان خاورمیانه بازآفرینی می‌کند. همچنین استفاده حداقل از رنگ و فرم، نقاشی را تا مرزهای هنری مینیمالیستی سوق می‌دهد که در عین حال به دلیل نوع بافت، حال و هوایی اکسپرسیونیستی را در بطن خود دارد. تکرار نقش مربع، نمایانگر تمامیت و رمز هستی است. اما صحنه نقاشی در تخیل عربشاهی، سکون کامل نیست و هنرمندانه رو به سوی پویایی دارد: آرامش صحنه با خط مورب میانه، که به طرزی استادانه جسور و بی‌پروا می‌نماید، نوعی پویایی به اثر می‌بخشد و بدین‌سان عرصه‌ای برای رازورزی در اشکال هندسی که با نجوم و مدارهای ستاره‌شناسی در ارتباطند، آماده می‌شود. شکل منحنی در دل این زاویه و در مرکز تابلو رخ می‌نماید که با شکل‌های مثلثی و برجسته‌نمایی‌ها و تورفتگی‌ها، چشم مخاطب را برخود متمرکز می‌کند. گویی خط مورب، همچون تیغه‌ای میان هستی و نیستی است و با حرکت دوار خود، بودن را ممکن می‌سازد. عنصر دیگر که تابلو را از سکون می‌رهاند، خط سیاه عمودی است که در سمت چپ اثر دیده می‌شود و یادآور لحظه ازلی و پیش از آفرینش است؛ آنجا که عالم در سیاهی فرو غلطیده بود و تفکر خلاق آفریننده در آنی مرزهای میان عدم و وجود را درنوردید و هستی شکل یافت. خطوط رمزگونه به رنگ الهام‌بخش نارنجی را می‌توان بدین معنا تعبیر کرد چرا که با خلاقیت و جوانی، شکفتگی و رویش ارتباط دارد و گویای زایش عالم به زبانی رمزی است.

[1] . کوبان، سیما؛ نمایشگاه مسعود عربشاهی، یک حادثه هنری واقعی؛ مجله کلک، شهریور 1373، ص297.