Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Filter by Categories
آذر 1402
بهمن 1402
تصویری
تیر 1396
تیر 1397
تیر 1398
تیر 1401
تیر 1402
خبر و رسانه
دی 1395
دی 1396
دی 1397
دی 1398
دی 1399
دی 1400
حراج هنر مدرن و معاصر ایران - خرداد 1394

47   نصرالله افجه ای (1312)

فهرست آثار

اطلاعات اثر

عنوان اثر : خوشه‌ها

امضاء: «نصرالله افجه‌ای Afjei» (بالا چپ)
اکریلیک روی بوم
160×165 سانتی‌متر
تاریخ اثر: 1391

برآورد قیمت

1,600 - 1,200 میلیون ریال

قیمت فروش

قیمت فروش : 1,600,000,000 ریال

درباره اثر

سطوحی تابدار و منعطف که با انبوهی از حروف ناخوانا پر شده‌اند و خطوطی باستانی، گاه، از خلالشان بیرون می‌زند. اینها مشخصات دسته‌ای از آثار نصرالله افجه‌ای است که اثر حاضر، در زمره آنها به شمار می‌رود. آثاری که از مقبولیت بالایی برخوردار بوده و در حراج‌های اخیر نیز فروش قابل توجهی داشته‌اند.

می‌خواهیم قدری نزدیک‌تر شویم و بپرسیم چه چیز این اثر را در چشم ما زیبا و ارزشمند جلوه می‌دهد؟ ناگفته پیداست که اثرِ پیش رو، همچون بسیاری آثار موسوم به نقاشی‌خط، که با تأکید بر ارزش‌های بصری نوشتار، صرف نظر از معنای آن در زبان خلق شده‌اند، بیش از همه پشتش به سنت سیاه مشق گرم است.

آنچه بیش از همه در این دسته از آثار افجه‌ای به چشم می‌خورد، حضور رشته‌های ظریف و طویلی است که پیوندشان با هم اقیانوسی مواج از حروف را ترسیم می‌کند. این رشته‌ها که با قلم‌های ریز و درشت خوشنویسی شده‌اند صورت فشرده و تابیده «سطر»ی‌اند که اینک به نقاشی کردن چیزی غیر از خود مشغول است.  افجه‌ای در اینجا با جوهره متافیزیکی خط کار دارد. برای همین حضور سایه‌وار سطر را حفظ می‌کند. چراکه سرشت خط با اصل «توالی» پیوند خورده است. تزاحم و تراکم رشته‌های به هم رفته، او را در شکل دادن به سطوحی یاری می‌رساند که به کمک آنها می‌توان از روندگی، که قانون سطر است، برای نمایش روانی و لغزندگی بهره جست. او محور توالی را همچون متافیزیک خط، بر حروف و کلمات که فیزیک خط‌اند برتری می‌بخشد و آن را به هر سمت و سویی که مایل باشد می‌چرخاند.

هنرمندان دیگری از نسل او و بعدتر، که این ظرفیت را دریافته و از آن سود جسته‌اند، صورت‌هایی از این «روندگی» را در قالب فرم‌های جهشی  و یا گردش‌های دورانی ترسیم کرده‌اند. افجه‌ای اما در این آثار، درگیر یک رمانتیسیسم نهانی است که او را مسحور حرکات رقص‌گونه و شیدا‌وار نشان می‌دهد. هرچند این هنرمند نیز همچون هم‌نسلانش ، شهامت خود را در فاصله گیری از سنت، مدیون تغییر ذائقه‌های هنری معاصر بوده اما مراقبتی که پیشگامانی چون او از پارادایم زیبایی کلاسیک می‌کنند نیز حضوری انکارناپذیر در آثارشان دارد به نحوی که شاید بتوان دلیل اصلی توفیق و محبوبیت این تجربه‌ها را نوعی پیوند درونی با سنت قلمداد کرد.