Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Filter by Categories
تصویری
تیر 1396
تیر 1397
تیر 1398
تیر 1401
تیر 1402
خبر و رسانه
دی 1395
دی 1396
دی 1397
دی 1398
دی 1399
دی 1400
هنر کلاسیک و مدرن ایران - تیر 1397

75   جعفر روح‌بخش (1375-1319)

فهرست آثار

اطلاعات اثر

عنوان اثر : بدون عنوان

امضا: «روح‌بخش 1367» (پایین چپ)
ترکیب مواد روی بوم
80×99 سانتی‌متر
تاریخ اثر: 1367
پیشینه:
اثر حاضر توسط صاحب فعلی مستقیما از خانواده هنرمند خریداری شده است.

برآورد قیمت

900 - 700 میلیون ریال

قیمت فروش

قیمت فروش : 850,000,000 ریال

درباره اثر

آثار روح‌بخش را می‌توان پلی میان شیوه نقاشی سقاخانه و اسلوب هنر انتزاعی – از شرق باستانی تا غرب مدرن- قلمداد کرد. تجربه او از هنر سنتی و اصیل ایرانی، به کارهای انتزاعی وی نیز رنگ‌وبوی ایرانی می‌بخشد. به عقیده او رسیدن به نوعی زیبایی که از نظر تکنیک و هماهنگی با تحولات سبکی تا آن حد موفق باشد و بتواند بیننده امروزی را اینچنین برانگیخته کند، می‌تواند آفرینش هنری باشد. شاید چیزی که او را از دیگر هنرمندان هم‌دوره‌اش متمایز می‌کند، جسارت او در تأثیرپذیری از همه چیز و همه کس و مغلوب نشدن در عین پختگی است.

جعفر روح‌بخش در جوانی از شاگردان حسین بهزاد بود و آشنایی‌اش با هنر سنتی ایران و نگارگری تأثیر بسزایی بر فعالیت‌های هنری او در تمام دوران عمرش گذاشت. در اوایل دهه ٥٠ برای تکمیل تجربیات هنری‌اش به فرانسه رفت و در آنجا نیز آثارش مورد استقبال بسیاری از هنرمندان قرار گرفت. وی در این سفر با آثار هنرمندان بزرگی چون خوان میرو، مارک شاگال و ژرژ براک آشنا شد و به کارهایی چون حجاری، چاپ دستی و گراورسازی نیز پرداخت.

اثر حاضر در زمان پختگی هنرمند و همان هنگام که با آثار تزیینی‌اش منسوب به «سقاخانه» شناخته می‌شود کار شده است. برخی معتقدند سقاخانه‌ای بودن آثار روح‌بخش ناشی از استفاده او از خطوط و نقشمایه‌های ظریفی است که به خلاقانه‌ترین شیوه ممکن آن‌ها را به نقاشی تبدیل می‌کرد و بر بوم می‌نشاند. با این حال اثر حاضر تجربه‌ای کاملاً متفاوت با دیگر آثار روح‌بخش است. در اثر حاضر توجه ویژه به متریال و ایجاد بافتی ضخیم بر بوم نقاشی، تجربه‌ای است که روح‌بخش به ندرت در آثارش به کار می‌گرفت. رنگ‌های زرد و قهوه‌ای و سبز با حرکت‌های مواج و منظم برخوردی با فاصله، با هنرهای ایرانی است و اثر را به یک نقاشی کاملاً انتزاعی بیشتر نزدیک می‌کند.

روح‌بخش با استفاده از رنگ‌های یکدست و خنثی در کارهایش توانست به نقشه‌های عجیبی دست یابد. او نقش را از متن اثر در می‌آورد و حجمی قابل لمس به آن می‌دهد و از دل همین برجستگی و تیرگی و روشنی است که هستی و نیستی در فضای مثبت و منفی اثر جریان می‌یابد و از دل پیچ‌وتاب‌ها با مخاطب سخن می‌گوید.

آثار جعفر روح‌بخش بارها در حراج‌های بین‌المللی و به‌ویژه حراج کریستیز دوبی ارایه و به فروش رسیده و جایگاهی مهم در مارکت هنر ایران را کسب کرده‌اند.