Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Filter by Categories
آذر 1402
بهمن 1402
تصویری
تیر 1396
تیر 1397
تیر 1398
تیر 1401
تیر 1402
خبر و رسانه
دی 1395
دی 1396
دی 1397
دی 1398
دی 1399
دی 1400
حراج هنر کلاسیک و مدرن ایران - خرداد 1395

37   محسن سهیلی (1375-1288)

فهرست آثار

اطلاعات اثر

عنوان اثر : شالیزار

امضاء: «محسن سهیلی 1365» (پایین راست)
رنگ‌روغن روی بوم
80×50 سانتی‌متر
تاریخ اثر: 1365

پیشینه:
اثر حاضر توسط صاحب فعلی در سال 1372 از دختر زنده یاد محسن سهیلی خریداری شده است.

برآورد قیمت

400 - 300 میلیون ریال

قیمت فروش

قیمت فروش : 550,000,000 ریال

درباره اثر

محسن سهیلی که از شاگردان مستقیم و مطرح کمال­‌الملک به شمار می­‌آید، توانایی­‌های تکنیکی خود را به‌خوبی در این اثر زيبا به تماشا گذاشته است. وی علاوه بر داشتن مهارت‌­های فنی استادانه، نگاه زیباشناسانه­ خود به سوژه­ مهم منظره را که از دستاوردهای جریان نقاشی طبیعت­‌گرای ایران محسوب می­‌شود، در این اثر عیان می­‌کند. این منظره­‌سازی قرابت زیادی با طبیعت­‌پردازی­‌های رمانتیک قرن نوزدهم فرانسه داشته که در جریان‌­های رمانتیک-ناتورالیستی چون مکتب باربیزون شهرت یافته است. سهیلی در این اثر از شباهت­‌سازی نمایشی و آرمانی منظره­‌های رمانتیک پرهیز می­‌کند و به همان میزان از سنت­‌های کلاسیک و آکادمیکی که از منظره تنها به عنوان پشت صحنه‌­ای برای داستان­‌های تاریخی استفاده می­‌شده است نیز فاصله می‌گیرد. نتيجه اين رويكرد مكاشفه در طبيعت و اجزا و عناصر آن است كه در اثر حاضر به زيبايي تبلور يافته است و بر اساس آن می‌توان سهیلی را یکی از شاگردان مهم کمال­‌الملک در دورنماسازی دانست.
محسن سهیلی خوانساری، فرزند میرزامحمودخان، در تهران و خانواده‌ای اهل فرهنگ متولد شد. وی برادر بزرگ احمد سهیلی خوانساری، محقق، شاعر و مصحح خوش‌نامی است که تألیف کتاب مهم «کمال هنر» که به احوال و آثار کمال‌الملک می‌پردازد را در کارنامه دارد. او با خلق تابلوهای طبیعت بی‌جان و منظره، به‌تدریج شناخته شده و توانست در نخستین نمایشگاه انفرادی خود (حدود 1305) بیشتر آثارش را به فروش رساند. از همان زمان نقاشی از طبیعت و مناظر کوهستانی همچون اثر حاضر، ژانر مورد علاقه سهیلی بوده است.
پس از تأسیس مدرسه صنایع مستظرفه در ضلع جنوبی باغ نگارستان به کوشش کمال­‌الملک، این مدرسه دو طیف از هنرجویان مشتاق به یادگیری هنر را پذیرا می‌­شود. گروه اول هنرجویان رسمی مدرسه هستند که طی گذراندن چند سال مستمر آموزشی، دیپلم رسمی مدرسه را دریافت می­‌کنند و گروه دوم هنرجویان غیررسمی یا مستمع آزاد مدرسه بوده­‌اند که در ضمن مدت کوتاه­‌تری نیز در مدرسه حضور داشته­‌اند. محسن سهیلی خوانساری از گروه اول به شمار می­‌آید که مدت زیادی به عنوان شاگرد رسمی در مدرسه حضور داشته است. در اغلب عکس­‌هایی که از شاگردان مدرسه­ صنایع مستظرفه در کنار کمال­‌الملک به یادگار مانده، سهیلی نیز در صف شاگردان دیده می­‌شود. او بدون شك يكي از شاگردان رسمی و مورد تأیید استاد بوده است. در گزارش مربوط به فعالیت شاگردان مدرسه، از ابتدا تا زمان تعطیلی، آمده است که: «محسن سهیلی خوانساری در دورنماسازی و صورت‌گری کار کرده و امروز استادی مشهور است».[1] در این گزارش که حکم یک سند مهم تاریخی را دارد، علاوه بر ذکر توانایی­‌های فنی سهیلی، بر شهرت او در اواخر دهه­ 1300 خورشیدی، اشاره شده است.
به طور کلی، بهترین نقاشی‌های سهیلی طبیعت بی‌جان، منظره و چهره‌سازی است، با این حال، وی یکی از هنرمندان سنت¬گرایی است که کوشیده قلم خود را تا حدودی از قید و بند کلاسیک‌گرایی برهاند، همچنانكه در اثر حاضر نيز تمايل به ضربه‌قلم‌هاي امپرسيونيستي كاملاً مشهود است.


[1]. سهیلی خوانساری، احمد، کمال هنر، انتشارات علمی، 1368، ص 82.