77 زین‌العابدین بن درویش محمود، محمد سلطانیوی سایر آثار
بیست و دومین حراج تهران حراج بهمن 1403
سایر آثار
Featured Thumbnail
  • نام هنرمند: زین‌العابدین بن درویش محمود، محمد سلطانیوی
نام اثر : مثنوی معنوی
صحاف: میرزا آقا امامی
امضا: پایان دفتر دوم و چهارم و ششم، داخل جلد (هر دو طرف)
متن: ۱۲۰×۱۷۵ میلیمتر
جلد: ۱۶۸× ۲۵۹ میلیمتر
تاریخ اثر: ۲۹ شوال ۸۶۹ ه.ق، ۲۵ شوال ۸۷۲ ه.ق (تیموری)
2-3 میلیارد تومان
پیشینه:
مجموعه محمد بن بن مفلح الشریف الملقب به تقی در۸۹۱ ه.ق، مجموعه حسینعلی باستانی‌راد که در ۲۵ اردیبهشت ۱۳۲۹ ه.ش نسخه را خریده بود، مجموعه دکتر حسین مفتاح

برآورد قیمت : 3 - 2 میلیارد تومان

اطلاعات اثر

نام اثر : مثنوی معنوی صحاف: میرزا آقا امامی امضا: پایان دفتر دوم و چهارم و ششم، داخل جلد (هر دو طرف) متن: ۱۲۰×۱۷۵ میلیمتر جلد: ۱۶۸× ۲۵۹ میلیمتر تاریخ اثر: ۲۹ شوال ۸۶۹ ه.ق، ۲۵ شوال ۸۷۲ ه.ق (تیموری) 2-3 میلیارد تومان پیشینه: مجموعه محمد بن بن مفلح الشریف الملقب به تقی در۸۹۱ ه.ق، مجموعه حسینعلی باستانی‌راد که در ۲۵ اردیبهشت ۱۳۲۹ ه.ش نسخه را خریده بود، مجموعه دکتر حسین مفتاح

درباره اثر

یکی از عرصه‌های هنرنمایی خطاطان و مذهبان و صحافان در دوره تیموریان، فراهم‌کردن نسخه‌های ممتاز و فاخر از منظومه عرفانی و نامدار مثنوی معنوی سروده جلال‌الدین محمد مولوی بود. این نسخه یکی از نسخه‌های نفیس این کتاب است که در این دوره کتابت شده است. کتابت این نسخه سه سال از سال ۸۶۹ تا ۸۷۲ ه. ق به طول انجامیده است و دو کاتب به نام‌های زین‌العابدین بن درویش محمود (پایان دفتر دوم) و محمد سلطانیوی (پایان دفتر ششم) کار کتابت آن را انجام داده‌اند.

تزیینات زیبا و متعدد موجود در نسخه نشان می‌دهد که نسخه به سفارش یک حامی پرنفوذ و ثروتمند تهیه شده است. در دو صفحه آغازین نسخه چهار کتیبه مذهب و مرصع بزرگ با زمینه لاجوردی و نقوش طلایی کشیده شده که این کتیبه‌ها با جدول‌های مزین به نقوش اسلیمی و ختایی به هم وصل شده‌اند. بین سطرهای این دو صفحه با طلای ابری تزیین شده است. در آغاز هر دفتر مثنوی یک کتیبه مزین بزرگ کشیده شده که شکل هریک متمایز و متفاوت از سایر کتیبه‌هاست (برگ‌های ۲، ۴۹، ۹۲، ۱۴۸، ۱۹۳، ۲۴۲).

دور تا دور همه صفحات نسخه و همچنین بین ستون‌های چهارگانه هر صفحه با طلای تحریردار جدول‌کشی شده است. عناوین بخش‌های کتاب هم برای تمایز از متن، به رنگ سرخ نوشته شده است.

عبارت «بلغت المقابلة» در چند جای نسخه نشان می‌دهد که نسخه به دقت تصحیح و مقابله شده است.

جلد این نسخه به سبک سوخت ساخته شده و خود مستقل از متن، اثری هنری محسوب می‌شود. افزون بر نقش‌ها و تزیینات، ویژگی خاص این جلد آن است که بخش بیرونی و داخلی آن در دو زمان مختلف ساخته شده است. بخش بیرونی جلد حدود چهار قرن قدمت دارد و متعلق به دوره صفویه است. جنس آن از چرم موسوم به تیماج با زمینه قهوه‌ای است که با نقوش طلایی تزیین شده است. در ترنج و سرترنج و لچکی‌های زرین وسط و چهار گوشه جلد، نقوش گیاهی و حیوانات افسانه‌ای مانند سیمرغ کشیده شده است.

داخل جلد کار میرزا آقا امامی (۱۲۶۰-۱۳۳۴) است. حیطه فعالیت‌های هنری میرزا آقا امامی گسترده بود و انواع مختلفی از هنرهای سنتی ایران را شامل می‌شد. امامی اگرچه در عموم این هنرها چیره‌دست بود؛ اما به عنوان احیاکننده هنر سوخت در دوران جدید شناخته می‌شود و در ساخت جلد و تابلو به این شیوه استاد بود. میرزا آقا امامی طرح اصلی هر دو طبله جلد را به صورت قرینه طراحی کرده است با این تفاوت که در ترنج آغازین نقش یک مرد جوان و در ترنج پایانی نقش یک زن جوان را کشیده که چند قرابه را حمل می‌کند. گویی دو دلداده از دو سوی جلد چشم انتظار وصال یکدیگرند تا با هم جرعه‌ای بنوشند. دور تا دور هر دو ترنج هم با نقوش زیبای ختایی و اسلیمی طلایی و لاجوردی تزیین شده است.

این نسخه کامل است و همه متن مثنوی را شامل می‌شود. اثر شامل ۲۹۳ برگ و هر صفحه ۲۵ سطر دارد.

شما در حال ثبت پیشنهاد خرید اثر شماره 77 از کاتبان: زین‌العابدین بن درویش محمود، محمد سلطانیوی به مبلغ هستید آیا پیشنهاد خود را تایید میکنید؟
توجه: کلیک روی گزینه بله به منزله قبول قوانین و مقررات است.