Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Filter by Categories
آذر 1402
بهمن 1402
تصویری
تیر 1396
تیر 1397
تیر 1398
تیر 1401
تیر 1402
خبر و رسانه
دی 1395
دی 1396
دی 1397
دی 1398
دی 1399
دی 1400
حراج هنر معاصر ایران - دی 1395

104   صداقت جباری (متولد 1340)

فهرست آثار

اطلاعات اثر

عنوان اثر : بدون عنوان از مجموعه اسماء الحسنی

امضاء: «صداقت جباری 1394» (پایین چپ)
ترکیب مواد روی بوم
193×150 سانتی‌متر
تاریخ اثر: 1394

برآورد قیمت

1,500 - 1,000 میلیون ریال

قیمت فروش

قیمت فروش : 800,000,000 ریال

درباره اثر

اثر حاضر را می‌توان در ادامه تجربه‌های پیشین جباری در مجموعه «راز نهان» به‌شمار آورد، هر چند در هر یک از تابلوهای این هنرمند کنکاشی اندیشمندانه رخ می‌دهد. جباری هنرمندی است که علاوه بر استادی در خوشنویسی کلاسیک ایرانی (به خصوص نستعلیق) بیش از دو دهه است که به واسطه حضور آثار نقاشی‌خطش در عرصه بینال‌ها و حراج‌های بین‌المللی اقبال شایسته‌ای یافته است.

در این اثر جباری به دنبال بازآفرینی شکوه فراموش‌شده کتیبه‌های خوشنویسی (به قلم ثلث و محقق) ایران است، با این تفاوت که هنرمند بی‌توجه به قواعد و چارچوب‌های هندسی مرسوم، قلمش را آزادانه روی زمینه بومی که از رنگ‌های طلایی و طیف قهوه‌ای پوشانده شده، می‌رقصاند و با ضرباهنگ اشاره‌های قلمش موسیقی دلپذیری را در مقابل چشمان بیننده تصویر می‌کند.

در اثر حاضر، فرم‌ها و حروف پسزمینه (طلایی و قهوه‌ای) و قسمت‌های تیره، همگی در ترکیبی شکل‌گرایانه و گرافیکی در هم تنیده شده‌اند و بافتی آکنده از گره‌خوردگی حروف را پدید می‌آورند، اما دامنه تضاد بخش‌های تیره و روشن در مقایسه با آثار متأخر هنرمند متعادل‌تر شده است. هرچند جباری در این اثر همچون گذشته برای ایجاد بستری چشم‌نواز، گرایش بیشتری به تکنیک رنگ‌برداری داشته و به همین دلیل قطع قلمش در حروف تیره کوچکتر شده، از طرفی ژرف‌نمایی و نورپردازی خاصش با توجه به رهانویسی و شکل دوایرش ویژگی اکسپرسیوی به فضای کارش وارد کرده است، اما اصل حاکم بر کار او به‌طور کلی همان است که بود و بیشترین تضاد رنگی در نقطه‌گذاری‌های پراکنده و اعراب‌گذاری‌ها به رنگ گرم قرمز است؛ سنتی که سده‌ها در کتاب آرایی ایرانی نیز سابقه داشته است.

در حقیقت تلاش هنرمند خوشنویس برای تبدیل کردن «سیاه‌مشق» به یک نقاشی مدرنیستی، آنجا به بار می‌نشیند که از معنی و مفهوم کلمات در می‌گذرد و با رویکردی نوگرایانه به حروف حجم‌ می‌دهد و با عبور دادن آن‌ها از زیر و روی هم، آنیت در کار خوشنویسی را دستمایه اصلی خلق لحظه‌ای ناب در گستره بوم قرار می‌دهد. نقاشی‌خط جباری ماندگاری خود را مرهون استفاده از نیرو‌های کلان رنگ و شکل حروف است. نگاه او به نقطه‌گذاری و موتیف‌های کوچکی است که شکل‌های پیوسته بزرگ را می‌شکنند، همانند ناظر منفعلی که از آشفتگی ناشی از وقوعی نامنتظر به وجد می‌آید. اثر حاضر بدعتی است میان سنتی مقدس با چارچوب‌هایی از پیش‌تعیین‌شده و دست و پاگیر، و تجربه اندیشه‌ورزی در کار نقاشی با خط. ماحصل این بدعت اثری است انتزاعی که در عین وابستگی به حافظه تاریخی یک ملت، روایتی آهنگین از تلاطم خط و رنگ در روزگار معاصر را پیش روی بیننده می‌گذارد.