برآورد قیمت : 400 - 300 میلیون تومان
رقم برنده مزایده: 380,000,000 تومان
رقم نهایی فروش: 418,000,000 تومان
همکاری دو خانواده هنرمند شیرازی یعنی خانواده ارسنجانی و خانواده مذهبباشی از نقطههای ممتاز مشارکت هنرمندانی با تواناییها و تخصصهای مختلف در خلق آثار هنری فاخر و ممتاز در دوره قاجار است. در این فرآیند نسخههای کمنظیر و فاخری مانند کلیات سعدی و دیوان حافظ و چند قرآن تهیه شد که هر یک نمونه مهمی از هنر دوره قاجار محسوب میشوند.
این دو صفحه با خط استادانه و تذهیب و صفحهآرایی فاخر و استثنایی، اگرچه امضا ندارد؛ اما با توجه به خصوصیات سبکی و نسخههای مشابه، کار مشترک این دو خانواده هنرمند است: کتابت از خانواده ارسنجانی که در نوشتن قرآن تبحر داشتند (احتمالاً محمدشفیع بن علیعسکر ارسنجانی) و کتابتِ ترجمه و تذهیب از خانواده مذهبباشی که کتابهای متعددی را به اسلوب خاص خودشان تزیین میکردند (احتمالاً یوسف یا علینقی).
خط و تذهیب این نسخه کاملاً مشابه نسخهای است که محمدشفیع بن علیعسکر ارسنجانی در ۱۳۱۵ ه. ق برای مظفرالدینشاه کتابت کرده است. میرزا محمود مذهبباشی تذهیب این نسخه را برعهده داشته است. نسخه اصلی این قرآن را عزتملک سودآور – دختر حاج حسین ملک – به کتابخانه و موزه ملک تهران هدیه کرد. این نسخه به دلیل زیبایی و اهمیتش از لحاظ هنر کتابت و تذهیب با نام «مصحف شفیع» در سال ۱۳۸۹ به صورت عکسی و کاملاً مطابق اصل نسخه خطی منتشر شده است. یک قرآن دیگر با همین شیوه و سبک از محمدشفیع ارسنجانی مورخ ۱۲۸۳ ه. ق در حراج ساتبیز، ۲۳ اکتبر ۲۰۱۹ به فروش رسیده است.
در اثر حاضر، دو صفحه به صورت قرینه تزیین شده و شامل دو سرلوح زیبا با نقوش اسلیمی و ختایی و گلهای الوان و لاجورد و طلایی و چهار کتیبه زرین است که به صورت بسیار ظریفی اجرا شدهاند. حاشیه هر دو صفحه نیز به صورت کامل با نقوش ختایی و اسلیمی طلایی تزیین شده است. در این تزیینات از طیفهای مختلف رنگ طلا استفاده شده است. بین سطرها ترجمه فارسی آیات به خط نستعلیق سرخ نوشته شده و بقیه فضاهای خالیمانده نیز با طلا پوشانده شده است.