امضاء: «حسین شیخ 1317» (پایین راست)
رنگ روغن روی بوم
60×80 سانتیمتر
تاریخ اثر: 1317
پیشینه:
اثر حاضر توسط صاحب فعلی مستقیما از خانواده هنرمند خریداری شده است.
برآورد قیمت : 600 - 400 میلیون ریال
رقم نهایی فروش: 40,000,000 تومان
امضاء: «حسین شیخ 1317» (پایین راست)
رنگ روغن روی بوم
60×80 سانتیمتر
تاریخ اثر: 1317
پیشینه:
اثر حاضر توسط صاحب فعلی مستقیما از خانواده هنرمند خریداری شده است.
حسین شیخ، هنگامی که به تحصیل در مدرسه صنایع مستظرفه پرداخت، کوچکترین شاگرد کمالالملک بود، اما به چنان مهارتی دست یافت که کمالالملک به سبب تبحر، چیرهدستی و ذوق شیخ در زمینه طراحی و کشیدن پرترههای ماهرانه و هنرمندانه، او را به سمت معلم طراحی و نقاشی مدرسه منصوب کرد. شیخ بیش از دیگر شاگردان، پایبند به آموزههای کمالالملک باقی ماند و تا پایان عمر با اداره هنرستان کمالالملک سعی در ترویج آن آموزهها داشت.
شیخ بر اسلوب طبیعتگرایی بسیار تأکید داشت و میگفت: «هیچگاه نخواستم آثارم ابهامبرانگیز و تجسمکننده جهان متجسم، در حیطه رویا و خواب و خیال باشد و از وضوح تصاویر خود بکاهم»[1].
اثر حاضر که به دوران جوانی هنرمند تعلق دارد، چشماندازی سرسبز همراه با پرندگان را به تصویر کشیده که سرشار از تازگی و زندگی است. به نظر میرسد هنرمند متأثر از نقاشیهای اروپایی موضوع خود را برگزیده است. موضوع پرندگان این فرصت را به او داده تا از رنگهای زنده و متنوع بهره گیرد. شیخ به سنت استادان طبیعتگرا و دیگر هنرمندان مکتب کمالالملک نقاشی را ساخته و پرداخته، اما با انتخاب مضمونی تازه بر خلاف روال متداول نقاشان این مکتب حرکت کرده است.
حسین شیخ دستی در عکاسی نیز داشت، از همین رو تقریباً تمام عکسهای استادان و شاگردان مدرسه صنایع مستظرفه توسط او گرفته شده است. تابلوهای «هفت سین»، «سقاباشی» و «بیمار و طبیب» از مشهورترین آثار این هنرمند به شمار میروند که اکنون در موزه کاخ گلستان نگهداری میشوند.
[1] . یادنامه استاد حسین شیخ، فصلنامه هنر، ش 21، زمستان 1370 و بهار 1371.