57 ایرج اسکندری (متولد 1335) سایر آثار
بیستمین حراج تهران حراج تیر 1403
سایر آثار
  • نام هنرمند: ایرج اسکندری (متولد 1335)
نام اثر : باغ ارغوان
امضا: «1403 ایرج اسکندری» (پایین چپ)
ترکیب‌مواد روی تخته
دولته‌ای، هر لت 162×183، در مجموع 324×183 سانتیمتر
تاریخ اثر: 1403

برآورد قیمت : 1.5 - 1 میلیارد تومان

رقم برنده مزایده: 1,000,000,000 تومان

رقم نهایی فروش: 1,100,000,000 تومان

اطلاعات اثر

نام اثر : باغ ارغوان امضا: «1403 ایرج اسکندری» (پایین چپ) ترکیب‌مواد روی تخته دولته‌ای، هر لت 162×183، در مجموع 324×183 سانتیمتر تاریخ اثر: 1403

درباره اثر

نقاشی پیش رو از مجموعه‌ متأخر آثار ایرج اسکندری است که با ترکیب‌های خوشایند و مستحکم از سطوح هندسی و خطوط ضخیم تیره و برجسته در همنشینی رنگ‌های جسیم با تکه‌های آیینه‌ به‌وجود آمده‌ است. ابعاد بزرگ اثر، محملی است برای آن‌که مخاطب از طریق مواجهه با پرده وسیع بوم و به واسطه انعکاس پیکره خود در قاب‌های آیینه‌ای، برای لحظاتی خود را درون اثر تصور کند. هرچند در نقاشی‌های این مجموعه، توجه به فرم و هندسه اشکال، وجه مهمی از هویت اثر هنری را شکل می‌دهد، اما نمی‌توان آن را فارغ از معنا بازخوانی کرد. مفاهیم در آثار اسکندری غالباً تغزلی بوده و ریشه در رویکردهای شرقی دارد. جهان تصویری او به واسطه استعاره‌های زبانی، معنا می‌یابد و بیانگرا می‌شود. از این رو توجه به نام آثار، بخشی ار هویت اثر را شکل داده و در خوانش مفهوم مد نظر هنرمند نقشی کلیدی می‌یابد.

تصویر پیش رو «باغ ارغوان» نام دارد. درخت ارغوان در ادبیات فارسی به واسطه رنگ خود، به استعاره‌ای زبانی تبدیل شده که یادآور شور و مستی و کنایه‌ای از معشوق است که مایه مستی و بی‌خویشی عاشق می‌شود. از سویی دیگر ارغوان، استعاره‌ای در توصیف بهار و زنده‌شدن دوباره و نوید جاودانگی و امید است. بدین ترتیب در اثر پیش رو، هنرمند مفهومی درونی را از این رنگ مراد کرده است. هم‌آوردی رنگ ارغوانی با آیینه‌ها در کنار خطوط تیره سیاه و ویترای‌مانند، تصویری انتزاعی را شکل می‌هد که بیانی شاعرانه و تغزلی از معشوق را در کنار مفهوم جوانی و جاودانگی و پایداری پرامید تصویر می‌کند. از سوی دیگر خطوط افقی و عمودی، در ترکیب‌بندی متقاطع خود، خانه‌های سلول‌مانندی را شکل داده‌اند که هر کدام قصه خود را دارند و هرچند در ظاهر یکسان می‌نمایند، اما به لحاظ فرم و اندازه و رنگ، منحصر به‌فرد نیز هستند. در این اجتماع دلنشین، در میانه تابلو تجمع آیینه‌ها بیشتر شده و شکلی لوزی‌مانند در قسمت مرکزی اثر را تشکیل می‌شود.

این مجموعه آثار اسکندری ماحصل سال‌ها تجربه نقاشی اوست و به خوبی اشرافش را بر اصول و مبانی هنرهای تجسمی نمایش می‌دهد. در مسیر هنری و در راه تحول آثارش، به فرهنگ ایرانی، نقشبرجسته‌ها، نقوش معماری، نگارگری‌ها و دستبافته‌ها توجهی افزون داشته است.

خلوص نمایش داده شده در نقاشی پیش رو، بیانی استعاری از معنایی تغزلی است که به واسطه رنگ ارغوانی شراب و غنچه گل‌های باغ ارغوان در اردیبهشت، زمین را پر از عطر بهاری و امید به زندگی می‌کند. امیدی که در درون مردمان این دیار ریشه دارد و می‌توان آن را در انعکاس پیکره خود در آیینه‌ها باز یافت.

شما در حال ثبت پیشنهاد خرید اثر شماره 57 از ایرج اسکندری به مبلغ هستید آیا پیشنهاد خود را تایید میکنید؟
توجه: کلیک روی گزینه بله به منزله قبول قوانین و مقررات است.