امضاء: «3/8dDadkhah 80» (روی پایه)
برنز
13×15×35 سانتیمتر
تاریخ اثر: 1359
شماره 3 از تعداد 8 نسخه
برآورد قیمت : 800 - 600 میلیون ریال
رقم نهایی فروش: 110,000,000 تومان
امضاء: «3/8dDadkhah 80» (روی پایه)
برنز
13×15×35 سانتیمتر
تاریخ اثر: 1359
شماره 3 از تعداد 8 نسخه
مجسمه حاضر، اثری تأثیرگذار از هنرمند نام آشنا، بهمن دادخواه است که همواره تصویری عمیق و منزوی از انسان عصر حاضر را تجسم میبخشد؛ انسانی که دست و پا بسته عادتها و باید و نبایدهای جامعه است و پیوسته در انزوا به سر میبرد.
دادخواه، هنرمندی شناخته شده با شخصیتی تنهاییطلب و ساکن پاریس است که با کاربست درک بصری عمیق و هنرمندانه خود توانسته به خلق مجسمههای تکپرسوناژ و اکسپرسیونیستی بپردازد. آثار وی بر پیکره بیاحساس و زمخت برنز، جان میبخشد و در تخیلی جسورانه، انسانهایی مستقل میآفریند که بازتابدهنده آگاهی و درک هنرمند از قابلیتهای هنر حجمی است.
مجسمه بهمن دادخواه نمایانگر انسانی است تنها، مضطرب و سرگردان در جهانی بیمرز، بیشکل و بدون هدفی قابل درک که سهمش از عالمِ واقع، تنها سکویی ساده و مکعب شکل برای تکیه است؛ گویی تماس واقعی با محیط برقرار نیست و بدین جهت، اثر از فضای زندگی هر روزه کنده شده و در محلی بیمکان سرگشته است.
دادخواه با فاصلهگیری از شی و چشمپوشی از پرداخت به جزییات، کلیت حجم را در فضا، مجسم میکند. نتیجه کار او القاء احساس تنهایی شدید است و پیکره، همچون انسانی است که از محیط سرسامآورِ معاصر گریخته و در نوعی جدایی و گسستگی به سر میبرد.
پیکرههای دادخواه، تجسم وضعیت بشر، در شرایط اجتماعیِ جوامع سرمایهداری و در کل موقعیت بغرنج انسان نوین است. آنها نماینده نسل سرگشتهای هستند که میخواهند و نمییابند؛ با چهرهای بیهویت، عریان و رنجور و زخمخورده، دست و پا بسته.
رُنه شِرر، فیلسوف فرانسوی در مورد تندیسهای دادخواه مینویسد: «سلطهای که امروزه بر گروگانها سنگینی دارد از آنها میخواهد که کر باشند و گنگ بمانند و با این حال آنها در سکوتشان سخنها دارند، با دهانشان که بسته است، با دستهایشان که در بند است، با نگاهشان که خیره به بیپایان است. زندگانی واقعیشان گم شده و با چنین وضعی است که به ما مینگرند و به نوبه خود ما را به پرسش میگیرند. ما هم گروگانهای نوعی قدرت از خودمان بالاتر هستیم. سکههای زندهای هستیم در این صرافی عظیم که جسم و جانمان را به ارزیابی گرفته است. سلطهای بینام بر زندگانی ما سنگینی دارد»[1].
دادخواه، علاوه بر اینکه چهرهای شناختهشده در عرصه تصویرگری کتاب کودک است، به عنوان مجسمهساز نیز در سطح جهانی و در حراجهای بینالمللی خوش درخشیده است. اثری مشابه مجسمه حاضر در حراج کریستیز دوبی در سال 2014 به مبلغ 20,000 دلار به فروش رسید.
[1] . شرر، رنه؛ بهمن دادخواه، ترجمه: ابراهیم گلستان ،27 ژوئن 2010.