امضاء: «Parviz, 07, 4/20» (روی پایه)
فایبر گلاس
80×80×136 سانتیمتر
تاریخ اثر: 1386
شماره 4 از تعداد 20 نسخه
برآورد قیمت : 3,000 - 2,000 میلیون ریال
رقم نهایی فروش: 280,000,000 تومان
امضاء: «Parviz, 07, 4/20» (روی پایه)
فایبر گلاس
80×80×136 سانتیمتر
تاریخ اثر: 1386
شماره 4 از تعداد 20 نسخه
کلمه «هیچ» که تناولی آن را به اشکال گوناگون و اعجابانگیزی خلق کرده، برای مدتهای مدید الهامبخش آثار اين هنرمند بوده است. این واژه که در زبان فارسی از سه حرف تشکیل شده، برای وی نماد نوعی تناقض در گذشته و حسی از بیمعنایی نسبت به یک زمان حال ناخوشایند است. خود او از کلمه «هیچ» به عنوان واکنشی به محیط اطرافش یاد کرده است.
آنچه شیفتگی تناولی را نسبت به «هیچ» دوچندان میکرد عرفان و تصوف بود. اما همانگونه که خود وی ميگويد، یکی از دلایل گرایش او به سوی قالب خطاطی این کلمه، شباهت آن به پیکر انسان است. اگرچه این واژه القاکننده اندوه و افسردگی است، اما مجسمههای هیچ تناولی آثاری شاد و روحافزا هستند. آنها در حالت ایستاده، نشسته یا لمیده به گونهای پراحساس یادآور ماهیت تجسمی خوشنویسی ایرانی هستند. هیچهای تناولی در جهتی مغایر با هر نوع معناسازی و خطگرایی، به سمت فیگوراتیو شدن سیر میکنند و تنها با سه حرف فارسی به پیچ و تاب درمیآیند. «ﻫ» دو چشم، واقعاً دو چشم مجسمه میشود و «ی» و «چ» پیکر موزون و پر اطوار آن را کامل میکنند. چنین به نظر میرسد تناولی در هنر ایران، نخستین کسی باشد که فارغ از ویژگیهای زیباشناسانه و نوشتاری خوشنویسی، به سراغ حجمپردازی و شکلگرایی خط رفته باشد.
هیچ در نگاه تناولی، پیکری خوشتراش است که با فاصله گرفتن هر چه بیشتر از واژه، خود را به فیگور شدن و رفتاری انداموار نزدیک میکند. متن غالب هنر در این طیف از آثار او، با گذار از خط پر انحنای فارسی به متن پر کرشمه دیگری از جنس حجم میرسد تا در کمال مطلق و زبانی تغزلی، فرم را از اسارت واژه برهاند. واژهای که هیچ است و در هیچ تکرار میشود. نوعی بازی آگاهانه فرم با مضمونی که تنها سیما و پوسته بیرونی آن هیچ است.
«هیچ» در دستان تناولی همه چیز است. این «هیچ» جالب و انعطافپذیر به همه شكلي درميآيد، گاه به قدر نشستن بر روي انگشتري كوچك ميشود و كار از بزرگي سر به آسمان ميسايد. گاه از جنس سخت و پايدار برنز ساخته ميشود و گاه از فايبرگلاس با رنگهاي شاد و درخشان. هیچهای تناولی، همچون دیگر مجسمههای او، افکارش را بینیاز از کلام تأویل میکنند. با اینکه هیچ است، همه چیز است و میل جوشان هنرمند را به زندگی نشان میدهد.
هیچها كه به یکی از مهمترین و شناختهشدهترين دورههای کاری تناولي تبديل شدهاند، علاوه بر داخل کشور در مارکت جهانی نیز مورد استقبال چشمگیری قرارگرفته، به طوری که یکی از نمونههای بزرگ هیچ فایبرگلاس در حراج کریستیز، مارچ 2016 به قیمت 149/000 دلار چکش خورده است.