امضاء: «روحبخش 48» (پایین وسط)
رنگ روغن روی بوم
60×90 سانتی متر
تاریخ اثر: 1348
برآورد قیمت : 1,200-800 میلیون ریال
رقم نهایی فروش: 70,000,000 تومان
امضاء: «روحبخش 48» (پایین وسط)
رنگ روغن روی بوم
60×90 سانتی متر
تاریخ اثر: 1348
آثار روحبخش را ميتوان پلي ميان شیوه نقاشي سقاخانه و اسلوب هنر انتزاعي – از شرق باستاني تا غرب مدرن- قلمداد كرد. تجربه او از هنر سنتي و اصيل ايراني، به كارهاي انتزاعي وی نيز رنگوبوي ايراني ميبخشد. به عقيده او رسيدن به نوعي زيبايي كه از نظر تكنيك و هماهنگي با تحولات سبكي تا آن حد موفق باشد و بتواند بيننده امروزي را اينچنين برانگيخته كند، ميتواند آفرينش هنري باشد. شايد چيزي كه او را از ديگر هنرمندان هم دورهاش متمايز ميكند، جسارت او در تأثيرپذيري از همه چيز و همه كس، و مغلوب نشدن در عين پختگي است.
جعفر روحبخش در جواني از شاگردان حسين بهزاد بود و آشنايياش با هنر سنتي ايران و نگارگری تأثير بسزايي بر فعاليتهاي هنري او در تمام دوران عمرش گذاشت. در اوايل دهه ٥٠ براي تكميل تجربيات هنرياش به فرانسه رفت و در آنجا نيز آثارش مورد استقبال بسياري از هنرمندان قرار گرفت. وی در این سفر با آثار هنرمندان بزرگي چون خوان ميرو، مارك شاگال و ژرژ براك آشنا شد و به كارهايي چون حجاري، چاپ دستي و گراورسازي نيز پرداخت.
اثر حاضر در سال ١٣٤٨ خلق شده، درست در زمانی که روحبخش شيفتگي عجيبي به كار با تكنيك ويتراي نشان داد و جاذبه خطهاي مينياتوري او را به سمت خود كشاند. برخي معتقدند سقاخانهاي بودن آثار روحبخش ناشي از استفاده او از خطوط ريز عربي و فارسي است كه به خلاقانهترين شيوه ممكن آنها را به نقاشي تبديل ميكرد و بر بوم مينشاند. با این حال اثر حاضر تجربهای کاملاً متفاوت با دیگر آثار روحبخش است. در اثر حاضر توجه ویژه به متریال و ایجاد بافتی ضخیم بر بوم نقاشی، تجربهای است که روحبخش در آثار متأخرش دیگر تکرار نمیکند. رنگهای زرد و اخرایی با حرکتهای مواج و سیال برخوردی با فاصله، با هنرهای ایرانی است و اثر را به یک نقاشی کاملاً انتزاعی بیشتر نزدیک میکند.
روحبخش با استفاده از رنگهای يكدست و خنثي در كارهايش توانست به نقشههاي عجيبي دست يابد. او نقش را از متن اثر در ميآورد و حجمي قابل لمس به آن ميدهد، و از دل همين برجستگي و تيرگي و روشني است كه هستي و نيستي در فضاي مثبت و منفي اثر جريان مييابد و از دل پيچوتابها با مخاطب سخن ميگويد.
آثار جعفر روحبخش بارها در حراجهای بینالمللی و بهویژه حراج کریستیز دوبی ارائه و به فروش رسیده و جایگاهی مهم در مارکت هنر ایران را کسب کردهاند.